20 juli 2021

Negatieve rente: 3 redenen om het hoofd koel te houden

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

De actualiteit is dat de spaarrente per 1 juli 2021 bij vrijwel alle grote banken verder is verlaagd. Sinds kort geldt dat klanten een half procent moeten betalen over hun spaarsaldo boven € 100.000. De Volksbank, Van Lanschot, ING en de Rabobank vragen van klanten met meer dan een ton euro op de rekening nu 0,5% rente; bij ABN AMRO ligt die drempel nu op € 150.000.


Beeld: iStock

Overhaaste sprongen

Betalen voor het bewaren van spaargeld is uitzonderlijk, maar geen reden om in paniek te raken of overhaaste sprongen te maken. We zetten de drie voornaamste redenen op een rij om juist nu het hoofd koel te houden en onnodige risico’s met je vermogen te vermijden.

1. Geen verrassing…

Natuurlijk is lage rente voor spaarders onprettig. Maar het komt ook niet echt als een verrassing: de spaarrentes dalen al zo’n veertig jaar. Herinnert u zich 1980 nog? Toen leverde spaargeld hier en daar zelfs 11,6 procent rente op. Sindsdien is de rente vrijwel onophoudelijk gedaald. Tien jaar geleden tot 3 procent, de laatste jaren tot het nulpunt. Dan is -0,5 een kleine stap.

2. Spaargeld kromp toch al…

Sparen was al langer weinig winstgevend. Na inflatie en vermogensrendementsheffing ging uw stilstaande vermogen er de afgelopen tijd bij de bank al jaarlijks zo’n 3% op achteruit. Voor uw banktegoeden boven de ton euro is dat nu dus 3,5%. Over de rechtvaardigheid van negatieve rente kun je uitgebreid discussiëren. Maar in het grotere plaatje is de pijn beperkt: 0,5% over € 100.000 is € 500. Niet minder, niet meer.

3. …en foute keuzes zijn nog veel duurder!

Waren de vorige twee punten vooral relativerende doekjes voor het bloeden, deze derde is statistisch feit: paniekvoetbal leidt voor beleggers bovengemiddeld vaak tot (zware) verliezen. De voorbeelden zijn legio, in vastgoed, op de beurs… Ons advies: zie de negatieve rente als het kopen van tijd om goed na te denken over de volgende bestemming voor uw spaargeld. Neem daar gerust deze zomer de tijd voor. Zo’n maand ‘bedenktijd’ kost u bij -0,5% rente voor een ton spaargeld nog geen € 42. Dat lijkt ons geen reden voor overhaaste keuzes.