16 november 2022

Capital C: creatief met een hoofdletter C

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

In de zon schittert de glazen dome op het Capital C Amsterdam als een diamant. Dat is niet toevallig: de bijzondere constructie is een eerbetoon aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Dat opende in 1911 zijn deuren als diamantbeurs. Na een ingrijpende renovatie is Capital C het nieuwe hart van de creatieve industrie in Amsterdam.

Als je hét inspirerende kantoorpand voor de creatieve industrie wilt zijn, moet je dat ook tot in de kleinste details waarmaken. Dat was het uitgangspunt van (media)ondernemer Willem Sijthoff toen hij enkele jaren geleden besloot de roemruchte maar in verval geraakte Diamantbeurs aan de drukke Amsterdamse Weesperstraat te ontwikkelen. Hij betrok veelal jonge kunstenaars bij de inrichting van het gebouw.

Museumwaardig

Met als resultaat dat een rondgang door Capital C aanvoelt als een bezoek aan een museum voor moderne kunst. Met druipende verf-patronen in het trappenhuis, bijzondere lichtarmaturen, die vanuit de hoogte de ruimtes sfeervol beschijnen en de kleurrijke parkeergarage. Tegelijk bruist het hier aan alle kanten. Want Capital C is in de eerste plaats een verzamelgebouw voor creatieve bedrijven. Die sector is alleen al in Amsterdam goed voor een jaaromzet van € 4,5 miljard. Maar een iconische centrale plek waar alles samenkomt, ontbrak nog.

Rijksmonument

Het rijksmonument de Diamantbeurs werd begin 20e eeuw ontworpen door architect Gerrit van Arkel. Na verschillende toevoegingen, verbouwingen en een brand was weinig over van de allure van het Art Nouveau-gebouw. Aan de hand van bouwtekeningen en foto’s zijn de oude boogentree met tegeltableaus en de twee torens, de originele dakrand en de timpanen op het dak in ere hersteld. Binnen gaan historische elementen vloeiend over in modern stucwerk, eigentijdse glaswanden en een 3D-geprinte vloer van gerecycled glas in de High Light.

Mediabedrijven

Vier van de zeven verdiepingen zijn kantoorruimtes, grotendeels verhuurd aan startups in reclame, tech en e-commerce, een BBC-redactie en de uitgeverij van Sijthoff zelf. Daarnaast zijn er twee verdiepingen met ruim honderd flexwerkplekken en enkele vrij toegankelijke ruimtes, waaronder een café-restaurant. De renovatie van het historische gebouw, dat maar liefst 9.644 m2 groot, is gedaan door architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects. Het kostte uiteindelijk € 25 miljoen, aanzienlijk meer dan de oorspronkelijk begrote € 9 miljoen.

The High Light

Absolute blikvanger is de glazen dome op het dak, The High Light. Het paviljoen van staal en glas is gebaseerd op het principe van de gridshell, een dubbel gekromde constructie. Zo is een licht ogende, transparante dakstructuur ontstaan van 45 meter lang en bijna 10 meter hoog. De glazen platen zijn voorzien van zonnepanelen die schaduw geven en elektriciteit opwekken. Alleen het staal in de koepelconstructie weegt al 28 ton. Om dit gewicht te kunnen dragen, is de fundering versterkt. The High Light is af te huren voor evenementen.

In de prijzen

In 2022 won Capital C de International Architecture Award, de oudste en meest prestigieuze internationale architectuur award. De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design samen met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. De jury roemde architectenbureaus ZJA en Heyligers architects voor het terugbrengen van de allure van het gebouw. De architecten hebben ook al diverse andere prijzen voor hun ontwerp van Capital C gekregen.

Kijk voor meer informatie op Capital C.