23 december 2021

Valley: groene oase op de Zuidas

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

Tussen de corporate torens op de Amsterdamse Zuidas groeit een spectaculaire blikvanger: Valley. Het ontwerp is een dikke knipoog naar de zielloze glazen gevels die de Zuidas tot nu toe kenmerken. Valley oogt alsof zo’n spiegelend Zuidas-cliché deels is opengebroken, waarbij in het binnenste een weelderige groene vallei is blootgelegd – omringd door drie torens met aan weerszijden begroeide rotsen en terrassen.

Beelden: EDGE/MVRDV

Dit spraakmakende multifunctionele complex met 75.000 m2 bruto vloeroppervlak herbergt 196 huur- en koopappartementen van 55 tot 403 m2, bedrijfsruimten en groenvoorziening en onderscheidt zich van andere groene torens dankzij een publiek wandelpark met op de hoogste ‘bergtop’ een skybar op 100 meter hoogte. Tijdens de vrijmibo op de Zuidas wordt al gesproken over de ‘Hangende tuinen van Babylon’. Onder de grond krijgt het complex een 3-laagse parkeerkelder voor 375 auto’s en ruimte voor 1.850 fietsen.

Natuur en hoogbouw

Het natuurinclusieve gebouw, zo beloven de toparchitecten van het Rotterdamse MVRDV, breekt met de zakelijke architectuur op de Zuidas. Niet alleen qua uitstraling, maar vooral als het gaat om uitstraling en prettige leefbaarheid. Doordat de geplande begroeiing schaduw brengt en het pand regenwater kan bufferen, helpt Valley bij het vermijden van hittestress en wateroverlast in de omgeving.

MVRDV heeft de nodige ervaring met de combinatie natuur en hoogbouw. Het bureau ontwierp voor de Expo 2000 in Hannover het Nederlandse paviljoen: een ‘hamburger’ van landschappen met een bos op de derde verdieping, transformeerde in Seoul een voormalig snelwegviaduct tot een ‘luchtpark’ en plantte een mini-berkenbos op het onlangs geopende Museumdepot in Rotterdam.

Voor Valley bundelen de architecten hun ervaring met de kennis van landschapsontwerper Piet Oudolf, bekend van de Highline – het wereldberoemde stadspark op een oude spoorlijn in Manhattan. Oudolf selecteerde de duizenden bomen, planten en grassen die worden ingebed in een ingenieus ecosysteem met bewatering via sensorgestuurde irrigatie.

Wereldwijde primeur

Groene torens zijn al een tijdje in opkomst, denk aan het ‘Verticale Bos’ van de Italiaanse architect Stefano Boeri in Milaan. Hij tekende ook het spraakmakende ‘Wonderwoods’, dat momenteel verrijst in hartje Utrecht. Valley moet met zijn vele groen ook een aantrekkelijk stadsverblijf worden voor vogels, bijen, insecten en zelfs vleermuizen. Eind 2021 is de bouwtijd voorbij en kan de groeitijd beginnen, stelt Winy Maas, de M van MVRDV. De eerste bomen zijn geplant. De bewoners wordt vriendelijk verzocht 5 jaartjes geduld te hebben. Dan moet de vallei net zo groen en weldadig zijn als op de artist impressions.

‘Sapiens @ Valley’

MVRDV en ontwikkelaar EDGE hebben op de begane grond van Valley een flinke ruimte vrijgespeeld voor ‘Sapiens’: een creatief centrum waar jongeren uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven en kunsten met elkaar gaan werken aan projecten die onze leefomgeving verbeteren. Sapiens zal worden gebruikt als museum, werkplaats en debatcentrum, in samenspel met het Leidse Naturalis Biodiversity Center en Vrije Universiteit Amsterdam.

Huurders zijn er ook al: advocatenkantoor Ysquare en IK Investment Partners waren in 2020 de eersten die tekenden voor respectievelijk 721 en 1058 m2. Inmiddels is circa 95% van alle kantoorruimte verhuurd. Ook de appartementen – huur en koop – vinden gretig aftrek.

 

Projectgegevens

Architectenbureau: MVRDV

Ontwikkelaar: EDGE

Groen: Piet Oudolf

Bouwcombinatie: Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren en G&S Bouw)

Eigendom: RJB Groep

Bouwsom: niet bekendgemaakt

www.valley.nl