26 maart 2021

‘The Whale’: adembenemend Noors walvisobservatiepunt

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

Goed vastgoed is méér dan een verstandige belegging. Soms zie je objecten waar pure architectuur en ware liefde voor esthetiek elkaar ontmoeten. Prachtige ontwerpen die hoog uitstijgen boven de middelmaat. Die het oog strelen en het hart raken. Een prachtig voorbeeld is op dit moment in aanbouw in de Noorse havenstad Andenes. Daar, op de noordwestpunt van het Noorse eiland Andøya op 300 kilometer boven de poolcirkel, verrijst dit adembenemend mooie observatiepunt voor het spotten van walvissen. ‘The Whale’ is ontworpen door de Deense architect Dorte Mandrup en krijgt de vorm van een gigantische walvisstaart die oprijst boven het water.

Beeld: MIR.

‘Magnificent and ancient landscape’

The Whale is het winnende ontwerp in een internationale competitie. “Located this far north, Andøya is a unique place and The Whale an extraordinary project“, aldus Mandrup, een gevestigde naam in de internationale architectuur. “Right here on the edge of the ocean, we will be making a mark in a magnificent and ancient landscape. This opportunity comes with a great responsibility, which is extremely motivating and inspiring. Not only will we be creating architecture in yet another remarkable landscape, but we will also take part in increasing the understanding of whales and preservation of marine life.

Glazen gevelpanelen

De verticale stroken die als ‘water’ van de staart af lijken te druipen, bestaan uit glazen gevelpanelen die van vloer tot dak doorlopen. Om het observatiepunt inclusief het 4.500 m2 grote, minimalistisch ingerichte bezoekerscentrum zo veel mogelijk met de grillige kust te laten versmelten krijgt The Whale een natuurstenen dak, dat eveneens toegankelijk is voor bezoekers. Ook in de vloeren verwerkt de architect natuursteen en rotsen. The Whale opent volgens planning in de loop van 2022.

www.thewhale.no

Illustraties: MIR.