19 december 2023

The Sphere Las Vegas: ‘Ziggo Dome 2.0’

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

In Las Vegas zijn ze wel wat gewend als het gaat om buitenissige architectuur. Maar de nieuwe The Sphere is in veel opzichten ook voor ‘Sin City’ vér over the top.

Als zelfs inwoners van Las Vegas zich zorgen gaan maken over lichtvervuiling, dan weet je dat er iets bijzonders aan de hand is. En inderdaad: The Sphere (voluit The Sphere at the Venetian Resort) is extreme in elk opzicht. De grootste en vrijwel perfect ronde koepelconstructie ter wereld meet maar liefst 111 meter in hoogte en 157 meter in doorsnee en is aan de buitenkant voorzien van 1,2 miljoen LED’s. Daarmee is het pand tevens het allergrootste scherm ter wereld.

Max Verstappen

Dat levert spektakel op. Zo kan het gloednieuwe theater, dat op 29 september jl. opende, van het ene op het andere moment veranderen van een levensecht oog in een bloedrode maan, of van de Amerikaanse stars and stripes in een gigantische basketbal. Ook Max Verstappen was er tijdens de Las Vegas Grand Prix Formula 1 trots op te zien. Maar liefst 53.883 m2 fel oplichtende LED’s: zie als passerende automobilist op de befaamde Strip dan je ogen maar eens op de weg te houden.

Hogere wiskunde

Het wereldwijd spraakmakende theater is ontworpen door Populous, een van de grootste architectenbureaus in de wereld, gespecialiseerd in stadions en sportarena’s. Zij ontwierpen eerder al de O2 Arena in Londen en het center court van Wimbledon. Het stevig construeren van de bijna perfect ronde koepel vereiste letterlijk hogere wiskunde. Voor de liefhebbers: een aantal van de daarbij gebruikte rekenkundige formules en calculaties staan zelfs op de website.

Twee Boeing 757’s

Omdat zelfs het land van de onbegrensde mogelijkheden geen bouwkranen had die groot genoeg waren om het stalen frame van The Sphere in elkaar te zetten, moest er materieel uit de oude wereld bij komen om de klus te klaren. Een Belgische megakraan plaatste onder meer de stalen dakconstructie van ruim 100 ton, vergelijkbaar met het gewicht van twee Boeing 757’s.

Overweldigende ervaring

Het eindresultaat is een multifunctioneel theater met 18.000 zitplekken. Ook binnen valt je oog direct op een immens gekromd LED-scherm van 15.000 vierkante meter. En ja, ook dit is in zijn soort de grootste in de wereld. Met een resolutie van 18K (uw nieuwe tv is 8K) en ruim 160.000 speakers heeft iedere bezoeker dezelfde overweldigende beeld- en geluidservaring. Meer dan de helft van de stoelen beweegt mee met de filmbeelden en veertig extra effecten – denk aan wind en geur – creëren een meer dan sensationele beleving.

‘Ziggo Dome 2.0’

Het energieverbruik? Dat is zo’n 95.000 megawattuur per jaar. Hoewel 70 procent daarvan (uiteindelijk) komt van zonnepanelen, consumeert The Sphere net zoveel stroom als 10.000 Amerikaanse (of 38.000 Nederlandse) huishoudens. Jaarlijkse energierekening: $ 5,5 miljoen. Een enorm bedrag, maar nog altijd een schijntje vergeleken met de totale bouwkosten: $ 2,3 miljard, een miljard hoger dan aanvankelijk begroot.

Ter referentie: dat is veertig keer meer dan de bouw in 2016 van de vergelijkbaar grote Ziggo Dome, waarvoor Reyersen van Buuren de investeerders bij elkaar bracht, en dat ook toen al de wereld verraste met zijn world’s first van LED-projectiegevels. Het is niet moeilijk te raden waar de makers van The Sphere hun inspiratie hebben gehaald.

Kijk voor meer info en afbeeldingen op www.thespherevegas.com.