29 april 2022

TECLA: circulaire kleiwoningen uit 3D-printer

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

TECLA is een concept van de in Bologna gevestigde architectuurstudio Mario Cucinella Architects en 3D-printspecialisten WASP. De twee werkten samen aan een ​​prototype van een CO2-arme geprinte woning uit natuurlijk materiaal. Deze charmante en organisch gevormde woningen zijn geprint in Massa Lombarda, Italië, volgens een ontwerp van twee verbonden koepelvormige sferen met een geribbelde buitenmuur van 350 lagen 3D-geprinte klei.

 

 

Het prototype is gebouwd met behulp van een modulaire 3D-printer met twee gesynchroniseerde armen met een bereik van 50 vierkante meter die diverse modules tegelijk kan printen. Het printen van de koepelwoning duurde minder dan 200 uur bij een stroomverbruik van minder dan 6 kW per uur en vrijwel zonder bouwafval. De klei is afkomstig uit een nabijgelegen rivierbedding. De golvende lagen maken het gebouw stevig en werken thermisch isolerend.

 

 

Natuurlijk en recyclebaar

Volgens de studio combineert het prototype van de behuizing oude bouwtechnieken met moderne technologie voor het vormen van natuurlijke, recyclebare en CO2-arme woningen. “TECLA reageert op de steeds ernstiger wordende klimaatnoodsituatie, op de behoefte aan duurzame, betaalbare en snel te bouwen huizen die het milieu zo min mogelijk belasten”, aldus oprichter en creatief directeur Mario Cucinella van het architectenbureau.

De structuur van 60 vierkante meter is 4,2 meter hoog en omvat een leefruimte, keuken en slaapgedeelte en is voorzien van een cirkelvormig dakraam. De glazen entree is gevat in een klassieke spitse lancetboog. In het dak zijn grote ronde dakramen aangebracht, waardoor de hele dag licht de ruimte binnenkomt. Het interieur heeft een vergelijkbare organische sfeer als de buitenzijde, met kale muren en de kenmerkende boog bij de doorgangen tussen de verschillende zones. Zelfs de meubels zijn (deels) bedrukt met lokale klei en aarde om de ruimte te verenigen, en zijn geschikt voor circulair hergebruik.

 

 

Lokale grondstoffen

“TECLA laat zien dat je een mooi, gezond en duurzaam huis kunt bouwen met een machine die werkt met lokale grondstoffen”, zegt WASP-oprichter Massimo Moretti. “We denken graag dat TECLA het begin is van een nieuw verhaal”, voegt Cucinella toe. “Het zou prachtig zijn als we de toekomst kunnen helpen vormgeven door dit oude materiaal te transformeren met de technologieën die we vandaag beschikbaar hebben.”

De printer voor het bouwen van zulke woningen én alle toebehoren – van printmachines tot meubels, recyclingsysteem en energiegenerator – passen samen in een enkele container.

 

 

Vrij en onafhankelijk

Gaat dit idee de wereldwijde woningnood oplossen? Cucinella lacht bescheiden: “Tegen overbevolking zoals in China helpen kleine lemen huizen niet. Wel denk ik dat deze manier van bouwen met natuurlijke materialen zal helpen om de Europese klimaatdoelen voor 2050 te halen. En vooral denk ik dat 3D-geprint bouwen mensen meer vrijheid gaat geven en ze onafhankelijk zal maken van de grote bouwbedrijven.”

Meer weten? Kijk op de website van Mario Cucinella Architects.