25 maart 2021

Overdrachtsbelasting verhoogd: wat is het effect?

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

De verhoging van de overdrachtsbelasting voor vastgoed naar 8% lijkt nog niet te doen waarvoor die was bedoeld. Het tarief is per 1 januari 2021 voor beleggers verhoogd en voor jonge woningkopers tot 35 jaar geschrapt, met als doel om beleggers af te remmen en starters meer kans te geven op de oververhitte woningmarkt.

Beeld: iStock

Voordeel starters valt weg tegen prijsstijging

Nu, na drie maanden, lijkt dat doel nog ver weg. Hoewel exacte cijfers ontbreken, wijst veel erop dat starters hun belastingvoordeel ruimschoots ‘terugbetalen’ in de immer sterk stijgende vraag- en verkoopprijzen. De gemiddelde waarde van koopwoningen steeg volgens het CBS in januari 2021 jaar-op-jaar met 9,3% en bereikte met € 360.000 een historisch record. Sinds 2015 stegen de prijzen maar liefst 49,7%, en woningmarktanalisten voorzien dat de krapte nog lang aanhoudt.

Rem op woningbouw?

Een mogelijk negatief bijeffect van de verhoging van de overdrachtsbelasting is dat deze de vrije huursector verder beperkt, meldden vastgoedeconomen van onder meer ABN AMRO. Hogere belasting voor beleggers maakt ze minder bereid om te investeren, wat kan leiden tot minder groei van het totale woningareaal. Iets dergelijks gebeurde in 2016 in het Verenigd Koninkrijk na een soortgelijke belastingmaatregel. Beleggers die nog wél investeren in commercieel vastgoed, lijken de stijgende heffingen vrijwel volledig door te berekenen via de verhuurprijzen.

We houden de komende tijd nauwgezet voor u in de gaten wat de werkelijke gevolgen zijn van de hogere overdrachtsbelasting op prijsvorming en transactievolumes, en hoe u daar uw voordeel mee kunt doen.