20 juli 2021

Fenixloods II: fascinerend uitkijkpunt over Rotterdam

Door: Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen

Goed vastgoed is méér dan een verstandige belegging. Soms zie je objecten waar pure architectuur en ware liefde voor historie en esthetiek versmelten. Ontwerpen die het oog strelen en het hart raken. Dat geldt zeker bij de renovatie van de Fenixloods II in Rotterdam, het toekomstige Landverhuizersmuseum.


Beeld: Artist impression MAD Architects.

De grootste loods ter wereld. Ooit was dat de in 1923 gebouwde, honderden meters lange San Franciscoloods in Rotterdam. Dit iconisch stukje Katendrecht wordt nu getransformeerd tot een spraakmakend architectonisch hoogstandje.

Met zijn constructie van gewapend beton, karakteristieke ramen en stevige kolommen diende de San Franciscoloods twee decennia voor op- en overslag van goederen. Op 19 september 1944 werd het complex grotendeels verwoest. Na de oorlog, in 1953, herrees het als twee losse delen: Fenixloods I en Fenixloods II.

De oostelijke Fenixloods I is in 2019 getransformeerd door Mei architects and planners tot spraakmakend appartementengebouw met daaronder diverse commerciële functies, de Fenix Food Factory en een parkeergarage. Aan de herontwikkeling, die dat jaar de Rotterdam Architectuurprijs won, werkte ook Reyersen van Buuren mee.

Stichting Droom en Daad

In opdracht van de Stichting Droom en Daad wordt nu ook Fenixloods II gerestaureerd. De stichting is een vermogensfonds dat in 2017 is opgericht door de Rotterdamse familie Van der Vorm die onder meer fortuin maakte met de Holland-Amerikalijn. Droom en Daad staat onder leiding van Rotterdammer Wim Pijbes, voormalig directeur van de Kunsthal en van het Rijksmuseum.

Landverhuizersmuseum

Fenixloods II krijgt na de restauratie en ingrijpende renovatie een compleet nieuwe functie. Op de begane grond komen culturele voorzieningen, creatieve bedrijven en horeca. Op de 1e verdieping komt het Landverhuizersmuseum (15.000 m2). Een mooiere locatie is er niet om het verhaal te vertellen van de miljoenen mensen die vanaf deze zuidoever van de Maas uitwaaierden over de hele wereld.

“Als het aan boord gaan van een schip”

Meest in het oog springend onderdeel van het vernieuwde gebouw is een door het Chinese MAD Architects ontworpen uitkijkpunt. Via lange gebogen trappen, die naar boven toe overgaan in flauwe hellingbanen, bereik je als bezoeker de top, met een panoramisch uitzicht op de hoogbouw op de Wilhelminapier, de binnenstad van Rotterdam, de Maas en de Rotterdamse haven. “Het beklimmen van de trappen zal bij bezoekers de associatie oproepen met het aan boord gaan van een schip”, zegt Ma Yansong. De keuze voor een Chinees ontwerpbureau is niet toevallig: Katendrecht was ooit één van de oudste Chinatowns in Europa. Chapeau voor dit unieke, doordachte project waar alle puzzelstukken zo mooi bij elkaar komen.

Projectgegevens

Naam: Landverhuizersmuseum

Locatie: Veerlaan, Katendrecht

Architect: Bureau Polderman, MAD Architects

Opdrachtgever: Stichting Droom en Daad

Start bouw: 2020 (Dura Vermeer)

Realisatie: 2023

www.fenix.nl