Nieuws


Kies ik voor bestaand vastgoed of voor projectontwikkeling?

Kies ik voor bestaand vastgoed of voor projectontwikkeling?

Dat is een lastige vraag om zomaar te beantwoorden. Het heeft vooral te maken met uw beleggingsprofiel. Passen defensieve beleggingen beter in uw portefeuille dan kunt u kijken naar beleggingen in bestaande panden, met huurcontracten voor een aantal jaren. Daaruit is een vrij voorspelbaar rendement te verwachten. Het is een eenvoudige rekensom: opbrengsten minus kosten levert een resultaat op dat over de deelnemers in het fonds wordt verdeeld. Met aan het eind wellicht als bonus een deelname in de meeropbrengst bij verkoop van het bezit. Met andere woorden: u heeft minder risico en een redelijke opbrengst.

Bij projectontwikkeling loopt u meer risico, maar heeft u ook kans op een hoger rendement als er succes wordt geboekt. Hier is het van nog groter belang dat u zich een oordeel vormt over de haalbaarheid en de aard van het object, de mensen die het project hebben opgezet en wat de marktontwikkeling in deze vastgoedcategorie de laatste tijd is geweest. In Nederland is dat nog redelijk te overzien, maar in het buitenland moet u daar meer moeite voor doen. Kijken op internet wat de ontwikkelaar in het verleden heeft gepresteerd, is wel het minste.

Schakel bij twijfel een adviseur in voor een second opinion, dan heeft u in elk geval de overtuiging dat het niet aan de voorbereiding heeft gelegen!

Terug